Οι περισσότεροι από εμάς ταλαιπωρούνται συχνά από παιδική ηλικία μια ή περισσότερες φορές το χρόνο από κάποιας μορφής ρινίτιδα που αρκετές φορές αποδίδεται σε αλλεργία και λαμβάνεται θεραπεία.
Στην πράξη όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που προκαλούν αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα στη μύτη και χαίρουν της κατάλληλης διάγνωσης και αντιμετώπισης.
Ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του εσωτερικού δηλαδή της μύτης. Συνήθως συνοδεύεται από πρόσθιες ή και οπίσθιες ρινικές εκκρίσεις, φτερνίσματα, ρινική αναπνευστική δυσχέρεια μέχρι και πλήρη απόφραξη και κνησμό (φαγούρα) που διαρκεί για τουλάχιστον 1 ώρα για 1 ή περισσότερες μέρες. Οι δυο πιο συχνές αιτίες είναι η αλλεργική και η λοιμώδης.
Η αλλεργική εκδηλώνεται κατόπιν έκθεσης σε ουσίες-αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαισθητοποιημένος ο ασθενής. Διακρίνεται παραδοσιακά σε εποχική που συνήθως οφείλεται σε γύρη ή μύκητες και <bετήσια< strong=””>που διαρκεί σχεδόν όλο το έτος και οφείλεται συνήθως σε ακάρεα της σκόνης, μύκητες και οικόσιτα ζώα.
</bετήσια<>
Η λοιμώδης ρινίτιδα ξεκινάει από ένα απλό συνάχι και μπορεί να φτάσει μέχρι την ιγμορίτιδα (ρινοκολπίτιδα) ή την ωτίτιδα και να χρειαστεί επομένως και αντιβίωση.
Άλλη μορφή ρινίτιδας είναι η φαρμακευτική. Συνήθως προκαλείται από συχνή και συνεχή χρήση αποσυμφορητικών ρινικών σπρέι που δημιουργούν εθισμό και η μύτη δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά από κάποιο σημείο και μετά. Υπάρχουν ακόμα διάφορα αλλα φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά, νευρολογικά και οφθαλμιατρικά κολλύρια που είναι δυνατόν να προκαλούν ρινική συμφόρηση και δυσκολία στην αναπνοή μια μορφή δηλαδή φαρμακευτικής ρινίτιδας.
Ακόμα δεν πρέπει να υποτιμάται και ο ρόλος των ορμονών στη ρινίτιδα. Μπορεί επομένως να προκαλείται από ορμονικές μεταβολές κατά την διάρκεια του κύκλου της γυναίκας, στην εφηβεία καθώς και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σημαντική θέση ανάμεσα στις αιτίες της ρινίτιδας έχει και η ρινίτιδα που οφείλεται σε ορισμένα τρόφιμα. Προκαλείται είτε με την κατανάλωση καυτερών τροφών, είτε μέσω του μηχανισμού της αλλεργίας. Γι΄αυτό και στα αλλεργικά τεστ που διενεργούνται στο ΩΡΛ ιατρείο περιλαμβάνονται και τροφικά αλλεργιογόνα.
Άλλες αιτίες ρινίτιδας είναι εκείνη που προκαλείται από χημικούς παράγοντες, η γεροντική ρινίτιδα, η ηωσινοφιλική ρινίτιδα, η σχετιζόμενη με έντονα συναισθήματα όπως stress ή σεξουαλική διέγερση ρινίτιδα, η ατροφική ρινίτιδα.
Τέλος συχνή είναι και η ιδιοπαθής ή αγγειοκινητική ρινίτιδα η οποία προκαλείται από έντονη ευαισθησία της μύτης σε μεταβολές της θερμοκρασίας, της υγρασίας και από έντονες οσμές και συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως αλλεργική.
Πως γίνεται η διάγνωση;
–Ιστορικό των συμπτωμάτων
– Ενδοσκόπηση της μύτης: Δίνει τις περισσότερης πληροφορίες για τα αίτια της ρινίτιδας, αν συνυπάρχει ιγμορίτιδα, αν υπάρχουν κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) στα παιδιά. Η ύπαρξη των τελευταίων συχνά προκαλεί υποτροπή γιατί μέσα στα κρεατάκια βρίσκουν καταφύγιο και κάποια μικρόβια που προκαλούν τη ρινίτιδα.
– Αλλεργικά τεστ: Σε ένα εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρείο μπορούν να γίνουν και να καθορίσουν την ακριβή αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας.
– Ακτινολογικός έλεγχος: Οι απλές ακτινογραφίες δεν συνιστώνται πλέον ενώ σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αξονική τομογραφία.
Θεραπεία
Η αλλεργική και μη αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πολύ συχνή νόσος που παρά την χαμηλή θνητότητα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του πάσχοντα και των γονιών αν πρόκειται για παιδί. Υπάρχουν σαφή διαγνωστικά κριτήρια και θεραπευτικές κατευθυντήριες γραμμές που βοηθούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετωπισή της.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :
-
- Bousquet J, et al. Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma (ARIA) 2008 update (in collaboration with the World Health Organization, GA(2)LEN and AllerGen). Allergy.2008 Apr;63 Suppl 86:8-160.
- Fokkens W, et al. European position paper on rhinosinusitis and nasal polyps 2007. Rhinol Suppl. 2007;(20):1-136.
- Molgaard E, et al. Differences between allergic and nonallergic rhinitis in a large sample of adolescents and adults. Allergy 2007;62:1033-1037.
- H. Van Hoecke, et al The ARIA guidelines in specialist practice: a nationwide survey. Rninology 2010;48:28-34.